Zelfstandig wonen

Voorkomen van vallen

Voorkomen van vallen

Veel ongelukken gebeuren in huis. Een val kan veel impact hebben, u kunt iets breken en bent soms lang zoet met het herstel. Met de volgende adviezen kunt u een val wellicht voorkomen. Sommige medicijnen zorgen ervoor dat u minder alert bent of sneller duizelig. Hou hier rekening mee wanneer u iets doet in huis of opstaat uit bed of vanuit een stoel. Heeft u een stok of rollator? Gebruik die dan ook in huis. Vergeet niet ook uw ogen regelmatig te laten checken. Misschien heeft u een (sterkere) bril nodig.

Daarnaast kunt u met wat simpele ingrepen uw woning veiliger maken:

  • De badkamer: antislipmatten in uw bad of douche zijn de eerste stap om uitglijden te voorkomen. Ook kunt u antislipstrips of -rondjes aanbrengen op de vloer. Is er meer nodig? Dan kunt u ook handgrepen monteren waaraan u zich vast kunt houden.
  • De woonkamer: creëer voor uzelf ruimte om te bewegen. Zorg dat er geen losse spullen op de grond liggen waarover u kunt struikelen. Een losliggend tapijt kan ook een risico zijn, dit kunt u verkleinen door het vast te leggen of er een antislipmat onder te leggen.
  • De keuken: een inductiekookplaat of een keramische kookplaat zijn veiliger dan een gasfornuis. Goede verlichting boven het aanrecht is praktisch, evenals een wat stroever vloeroppervlak. Zet geen zware spullen in de bovenste kastjes.
  • De trap: gestoffeerde treden en een stevige leuning zijn onmisbaar. Zorg dat de onderste trede duidelijk zichtbaar is, zodat u deze niet overslaat. Ook belangrijk daarbij is goede verlichting.

Weten wat in uw gemeente mogelijk is?