Zelfstandig wonen

Hoe kiest u een huis?

Hoe kiest u een huis?

Een ander type woning kan voordelen bieden als u meer zorg nodig heeft of op leeftijd bent. Veel mensen kiezen voor een kleiner huis of gaan gelijkvloers wonen. Wat is een geschikte woonvorm voor u?

In een appartement woont u zelfstandig. Groot voordeel is dat u in uw huis niet meer de trap op hoeft: alle vertrekken zijn gelijkvloers. Het is vaak wat kleiner, dat scheelt stookkosten en is gemakkelijker met schoonmaken. De meeste appartementencomplexen hebben een lift.

Veel gemeenten hebben seniorenwoningen. Hiervoor geldt een leeftijdsgrens, u moet bijvoorbeeld ouder dan 55 of 65 zijn. U woont daar zelfstandig.

Een aanleunwoning is te vinden in de buurt van een verpleeg- of verzorgingshuis. U woont zelfstandig, maar kunt wel gebruik maken van de diensten die daar worden aangeboden. Datzelfde geldt voor een serviceflat: ook daar worden diensten aangeboden.

Een mantelzorgwoning is een optie wanneer u graag in de buurt zou willen wonen van een mantelzorger. Er Dat is een tijdelijke woning die aan een bestaande woning wordt gebouwd of in de tuin wordt geplaatst. U kunt daar zelf gaan wonen, maar u kunt ook in uw eigen huis blijven, terwijl degene die u verzorgt de mantelzorgwoning betrekt. Voor een mantelzorgwoning is geen vergunning nodig, maar er zijn wel regels.

Wilt u advies over welk type woningen in uw gemeente beschikbaar zijn?