Hulp en zorg

Hulp bij dementie

De term dementie kennen we allemaal. Maar wist u dat het een verzamelnaam is voor ruim vijftig ziektes? Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie zijn de meest voorkomende vormen. Steeds meer mensen krijgen met dementie te maken. Het treft al 1 op de 5 mensen en dat worden er in de toekomst nog meer door de vergrijzing. Helaas is de ziekte nog niet te genezen. Wel kunnen we de maatschappij zó inrichten dat ook mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen.

Hulp en ondersteuning
De kans is groot dat u iemand kent met dementie. Of misschien vermoedt u dat iemand dementie heeft. Want het begint sluipend en de achteruitgang neemt langzaam maar zeker toe. Het platform Bollenstreek met elkaar is opgericht door de gemeenten uit de Bollenstreek en bedoeld om mensen op weg te helpen als ze vragen hebben over hulp en ondersteuning. Ook in het geval van dementie.

Dementie herkennen
Soms vraagt u zich misschien af: Is het alleen vergeetachtigheid of toch beginnende dementie? Bekijk hier het filmpje met de 10 symptomen van dementie voor meer informatie. Uiteraard kunt u ook altijd bij uw huisarts terecht. Dat is zelfs aan te raden, want de genoemde symptomen zijn natuurlijk niet altíjd het gevolg van (beginnende) dementie. Alleen een arts kan de diagnose stellen. 

Heeft u zelf dementie?
Als u daadwerkelijk te maken heeft met dementie, staat u er niet alleen voor. Zo’n 70 procent van mensen met dementie woont thuis. Vaak wel met hulp van familie of vrienden. Daarnaast zijn er ook in de Bollenstreek veel vrijwilligers en organisaties die iets voor u kunnen betekenen. Zij helpen u graag bij het omgaan met de dementie. Ook zijn er in onze gemeenten ontmoetingscentra waar u met anderen kunt praten over de ziekte.

Zorgt u voor iemand met dementie?
Misschien zorgt u voor iemand die dementie heeft. Deze hulp is heel waardevol. Ongetwijfeld maakt u ook momenten of perioden mee die best zwaar zijn. Dan is het belangrijk om ook goed voor uzelf te zorgen. In de Bollenstreek willen de gemeenten u ondersteunen om de belangrijke zorg goed vol te houden. En samen te kijken naar oplossingen voor als het u echt te veel wordt.

Wilt u graag eens doorpraten over dementie?